Hızla dijitalleşen geleceğin iş dünyasında başarılı olmak ve fark yaratmak için, bazı yetkinliklere sahip olmak ve geliştirmek git gide daha fazla önem kazanıyor. #DünyaEkonomikForumu tarafından da “2025’te Çalışanlar için Temel Beceriler” olarak belirlenen bu yetkinlikleri inceliyelim.

Analitik ve Kritik Düşünce Yetkinliği : Analitik düşünce yetkinliği, tüm iş ilanlarında, tüm görev tanımlarında aranan vaz geçilmez bir yetkinlik olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle maddi kavramları çok yönlü düşünebilme ve analiz etme yeteneği, etkili ve hızlı hesap yapma, maliyet hesabı, kar-zarar analizi yapma gibi yetkinlikleri beraberinde getiriyor.
Kritik Düşünce yetkinliği ise, kritik konulara dikkat etma, hatasızlık hedefli çalışma için dikkat edilecek önemli hususları hızla algılama, süreçlerin baştan son kadar sorunsuz şekilde yürütülmesi için geçilmesi gereken önemli aşamaları hesaplama ve planlama becerisi olarak karşımıza çıkıyor.
Muhakeme Etme Yetkinliği : Bir olayın veya sürecin işleyişini, sebeplerini, aşamalarını anlamak için 4N1H1K ( ne, neden, niçin, nerede, hangi, kim ) sorularını sormayı bilmek ve uygulamaktır. Ya da bir ürünü / hizmete hakim olmak, görev tanımlarına vakıf olmak, potansiyel bir müşterinin ihtiyacını anlamak için çok gerekli bir yetkinliktir.
Bu yetkinliğin en güzel tarafı, geliştirilebilir olmasıdır. Soru sordukça, zihin açılır, algılama yeteneği artar.


Çözüm Odaklı Düşünce Yetkinliği : Çoğu yerde karşımıza çıkan cümledir; ” Maalesef, mümkün değil. Bunu yapamayız.” Özellikle bir hizmet ve servis aldığınız bir kurum/kuruluştan böyle bir cevap aldığınızda ne kadar olumsuz hissettiğini hatırla. Çözüm Odaklı olmak, müşterimizin aldığı ürün ve hizmet ile ilgili sorunu anlayıp, hızla çözüm üretmek; süreç akışlarnda yaşanan sorunların kaynağını hızla anlamak ve kalıcı çözümler üretmek dikkat ve analiz yeteneği gerektiren bir yetkinlik.
Çeviklik, Hızlı Dönüşüm ve Adaptasyon : Çeviklik, dijital dünyanın getirdiği hızlı gelişim ve değişime adapte olmamız için gereken çok önemli bir yetkinlik. Çağımız “hız çağı”, gelecek “ultra hız çağı” olacak. Sürekli yenilenen ve gelişen teknolojileri adapte olarak kullanmamız, yazılımlar ve uygulamalar arasında kıvrak hareketler ile geçiş yapmamız, Yapay Zeka’dan faydalanarak işleri hızlandırmamız gerekiyor. Doğru bir iş planlaması ve çevik uygulamalar ile az zamanda çok fazla iş yaprak hız çağına adapte olmamız gerekiyor.


Merak ve Hayat Boyu Öğrenme : Hızla gelişen ve değişen dünyada öğrenmenin de, kendini geliştirmenin de sonu yok. Sürekli yeni bir bilgi, yeni bir paylaşım, yeni bir gelişme ile karşı karşıyayız. Bu gelişimle birlikte, kendimizi de geliştirmediğimiz noktada yitip, yok olmaya, kısa sürede çok geri kalmaya mahkumuz.
Gelişen teknoloji ile, artık bilgiye çok rahat ulaşabiliyor ve çok fazla kaynağa rahatlıkla erişebiliyoruz. Dolayısı ile öğrenmenin çok kolay olduğu bir dönemde merak etmemek olmaz.
Dikkatli ve Detaylara Hakim : Çağımız aynı zamanda “veri” ve “detay” çağı. Süreçlerimiz çok fazla veri ve önemli aşamalar içeriyor olabilir. Bir Muhasebe Yöneticisi; ya da Planlama Uzmanı olabilir, bir Avukat veya Bankacı olabilirsiniz. Görev veya sorumluluklar fark etmeksizin dikkatli ve işin gerekitrdiği detaylara hakim olmak fark yaratan başarıyı getirecektir.


Kaynakların Verimli Kullanımı : İnsan, tüketici bir varklık ve çevremizdeki kaynakları hızla tüketiyoruz. Çevresel, doğal kaynaklarımız hızla tükenirken, biz de bu kaynakları daha dikkatli kullanmamız gerektiğini fark ediyoruz. Suyumuzu daha dikkatli kullanıyor, ormanlarımızı korumaya çalışıyoruz. Doğal enerji kaynaklarının kullanımına önem veriyor, fosil yakıtlardan uzaklaşmaya çalışıyoruz.
“Zaman”, herkesin sahip olduğu değerli bir kaynak. Herkese eşit olarak verilmiş. Önemli olan ve fark yaratan, zamanımızı doğru ve verimli kullanmak. İşlerimizi önceliklendirmek, iş ve özel hayata dengeli şekilde zaman ayırmak, beynimizi beslemek ve kendimiz geliştirmek için gerekli zamanı ayırmak bizim fark yaratmamızı sağlayacaktır.